search
SILMÄTERÄ
Draama | Trilleri | 2013

SILMÄTERÄ on käsikirjoittajana tunnetun Jan Forsströmin (Muukalainen, Skavabölen pojat, Hyvä poika) debyytti pitkän elokuvan ohjaajana. Tosielämän tapahtumista inspiraationsa saanut koskettava draama käsittelee äidinrakkautta ja turvattomuudesta kumpuavaa vieraan pelkoa.

Marjan, 25, elämän keskipiste on hänen 7-vuotias tyttärensä Julia. Marja työskentelee öisin, jotta voi viettää päivät Julian kanssa, leikkien, hassutellen ja kertoillen satua Egyptin prinsessasta ja tämän äidistä.

Kaksikon kodin harmonia rikkoutuu kun he kohtaavat Kamaranin, iranilaisen maahanmuuttajan, joka päättelee olevansa Julian isä: Kamaranilla ja Marjalla oli aikanaan lyhyt suhde, eikä Marja sen päätyttyä kertonut Kamaranille raskaudestaan. Kamaran haluaa nyt yhteyden tyttäreensä ja ryhtyy yhdessä veljensä ja vaimonsa kanssa painostamaan Marjaa.

Marja pelkää Kamaranin suunnittelevan Julian kaappausta. Tytärtään suojellakseen Marja on valmis äärimmäisiin tekoihin.

**** Iltalehti (TR)
Herkkä ja väkevä draama -- Parviainen on pääroolissa pysäyttävän hyvä  

**** Anna (KT)
Silmäterä on erinomaisesti kirjoitettu

**** MeNaiset (SP)
Äidinrakkaus on kaunista ja julmaa hienossa Silmäterä-elokuvassa

**** Episodi (NH)
Silmäterä on Forsströmin voimannäyte, tyylikäs ja jäntevä työ, joka jatkaa Forsströmin aiemmista käsikirjoituksista tuttua lasten ja vanhempien keskinäisten suhteiden tutkimista

**** MTV3 (TA)
Silmäterä on Forsströmiltä hieno ja persoonallinen näyttö -- Emmi Parviainen tekee haastavan roolinsa taite -- Nuori Luna Leinonen Botero on todellinen löytö

**** IMAGE (JS)
Vahva ja katharttinen esikoiselokuva vahvistaa Jan Forsströmin aseman suomifiktion suunnannäyttäjänä.

Nyt-liite
Yksi syksyn odotetuimmista suomalaiselokuvista

KP24
Elokuvaaja Päivi Kettusen hienovireistä visualisointia lukuun ottamatta Silmäterän tärkeimmät taiteelliset langat ovat Forsströmin käsissä. On täysi syy puhua suomifilmistä ”auteur-elokuvana” ja ohjaajasta elokuvanluojana sen puhtaimmassa merkityksessä.

KP24
Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Parviainen on herkkä ja vahva yhtä aikaa. Hänestä huokuu tuoreus ja kaiken kosiskelun välttäminen.