search
THE SALVATION
Toiminta | Draama | 2014

Eletään vuoden 1870 Amerikassa. Rauhallinen, tanskalaissyntyinen uudisasukas Jon (Mads Mikkelsen) saa vuosien odotuksen jälkeen mantereelle myös vaimonsa ja poikansa. Jo matkalla asemalta kotitilalle Jonin perhe joutuu silmittömän rikoksen kohteeksi. Vaimo ja poika tapetaan ja surun murtama mies kostaa vääryyden samalla mitalla. Kostotoimenpiteet sytyttävät pahamaineisen Delaruen (Jeffrey Dean Morgan) jengin vihan ja Jon on veljensä Peterin (Mikael Persbrandt) kanssa kaksin voimakasta, keinoja kaihtamatonta ja kostonhimoista vihollista vastaan. Jonin vaihtoehdoiksi jää joko paeta tai laittaa koko korruptoituneen Black Creekin kaupungin järjestys uuteen uskoon.

Kristian Levringin täysiverinen western THE SALVATION sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2014. Anders Thomas Jensenin ja Kristian Levringin käsikirjoittama elokuva on Zentropan tuotantoa. Pääosissa nähdään Mads Mikkelsen, Eva Green, Mikael Persbrandt, jalkapallolegenda Eric Cantona, Douglas Henshall, Michael Raymond-James, Jeffrey Dean Morgan ja Jonathan Pryce.

Ilta-Sanomat
****

Iltalehti
****

Episodi
****

Keskisuomalainen
****

Film-O-Holic
****

Me Naiset
****

Iltalehti / T.R.
Tanskan historian kalleimmaksi elokuvaksi sanottu The Salvation on tyylipuhdas rakkauskirje klassiselle westernille ja erityisesti sen karuista kostotarinoista ammentavalla historialle. Se ottaa vaikutteita niin Sergio Leonen tylyistä spagettilänkkäreistä kuin John Fordin myyttisistä lännen melodraamoista ja sekoittaa niistä oman äänensä tavoittavan genrepastissin.

**** FilmiFIN (JP)
Yksi skandinaavian parhaista näyttelijöistä, tanskasta lähtöisin oleva Mads Mikkelsen, tekee järkähtämättömän roolityön

Iltalehti / T.R.
Länkkäreitä pikkupojasta saakka ahminut ohjaaja Kristian Levring, 57, tuntee lajityypin läpikotaisin ja näyttää sen lähes lapsenomaisella innolla. Samalla kyseessä on aidosti lahjakas tekijä, jolla on todellista taitoa ja kompetenssia visionsa toteuttamiseksi.

Ilta-Sanomat / T.P.
Kristian Levringin ohjaama leffa on 2000-luvun harvoja laadukkaita länkkäreitä.

Keskisuomalainen / J.V.
Kerrontaa leimaa raaka ja kuiva päättäväisyys. Juuri tällaisella osittain perinnettä kunnioittavalla tavalla The Salvation saa paikoin lähes hypnoottisen otteen moniin kohtauksiin. Perinteen arvostus ei kuitenkaan rajoita ilmaisua, vaan tuo siihen aivan omat nyanssinsa.

Keskisuomalainen / J.V.
Mikkelsen on aivan timanttia elokuvan keskeisessä roolissa. Hänen ahavoituneet, lännen auringon polttamat kasvot ovat ilmeikäs todiste elokuvan visuaalisen tason tyylittelystä.

Turun Sanomat / P.V.
Juuttilänkkäri kumartaa syvään myös 1960- ja 1970-lukujen italowesterneille, väkivaltaa kaihtamattomille ja raadollisille spagettilänkkäreille, jotka aikanaan elvyttivät lajityypin nostaen sen uuteen kukoistukseen.

Episodi / M.L.
The Salvation ei ehkä ole korkeinta ja puhuttelevinta moraalidraamaa, mitä Tanskasta on tullut, mutta genre-elokuvana se on erinomainen.

Me Naiset / S.V.
Mads Mikkelsenin tanskalaisten sinisilmien rinnalle kohoaa bad ass -prinsessa Madelainea esittävän Eva Greenin vastustamaton kissan katse.

Total Film
Mads Mikkelsen loistaa revolverisankarina, jolla ei ole mitään menetettävää.