search
JÄLJET
2017

Maineikkaan puolalaisohjaajan Agnieszka Hollandin JÄLJET on jokaisen eläinrakkaan elokuvavalinta. Se tulvii ekoa, vegeä ja ennen kaikkea hurmaavaa naisenergiaa ja -anarkiaa. Elokuva oli tämänvuotisen Berliinin elokuvafestivaalin kilpasarjan kirkkainta kärkeä ja voitti uusia näkökulmia avaavalle elokuvalle suunnatun Alfred Bauer -palkinnon.

Duszejko on jäänyt eläkkeelle rakennusinsinöörin virastaan, mutta toimii vielä opettajana kylän koulussa. Harmaahapsisen, keskellä metsää asuvan herttaisen naisen sydän sykkii eläimille ja hänen sieluaan viiltää jatkuva metsästäminen seudulla, jossa metsästysharrastus peritään jo äidinmaidossa. Duszejko onkin tämän tästä napit vastakkain yhden jos toisen metsästäjän kanssa ja kiireesti kielimässä poliisille salametsästyksestä, aina kun siihen on vähänkin aihetta. Kun naisen omat koirat eräänä päivänä katoavat, ei peloton Duszejko kaihda keinoja lähtiessään vihollistensa jäljille ja saattaakseen heidät varsin tukaliin oltaviin.

Elokuva on saanut Suomen elokuvasäätiön maahantuontitukea 2017.

★★★★ Helsingin Sanomat (PA)
Jäljet on myös poliittinen allegoria, ja sellaisena kiinnostava. Sen voi nähdä kritiikkinä Puolan vanhoillista nykyjohtoa ja etenkin miesvaltaista konservatiivisuutta, sovinismia ja uskonnolla hallitsemista kohtaan.

★★★★ Turun Sanomat (PV)
Jälkien rakastettava, anarkistinen ja feministinen sankaritar on vanha rouva, jossa on ripaus missmarplemaista herttaisuutta ja salaviisautta.

★★★★ MeNaiset (MK)
Agnieszka Holland on arvostettu ohjaaja, jonka nimi on laadun tae. Tällä kertaa hän on tarttunut suuriin teemoihin: luonnonsuojeluun, eläinten oikeuksiin ja ihmiskauppaan. Näkökulma on vanhan naisen. Virkistävää!

★★★★ Anna (KT)
Elokuva eläinrakkaille. - -  Elokuva puhkoo ansiokkaasti käsitystä ihmisestä ja miehestä luomakunnan kruununa. Se ei kuitenkaan jumitu eläinfilosofiseen pähkäilyyn vaan kertoo vetävän tarinan pienen ihmisen vastarinnasta.

★★★★ Voima (TR)
TV-sarjojen Palava pensas, Langalla, Treme ja House of Cards yhtenä ohjaajana tunnetun Agnieszka Hollandin uusin elokuva on jyrkkä eläinoikeuskannanotto. -- Holland rakentaa moninaisesta materiaalista intensiivisen keitoksen.

★★★★ Film-O-Holic (EK)
Jäljet on kauniisti kuvattu elokuva -- Kärjistettyjen maailmojen yhteentörmäystä on kiinnostava seurata ja elokuvan musta huumori rytmittää hienosti murhamysteeriä.

★★★★ Episodi (MG)
Miss Marple kohtaa Greenpeacen.