search
RANNALLA
2017

Palkittu brittikirjailija Ian McEwan on myös käsikirjoittanut elokuvan menestysromaaniinsa pohjautuen. RANNALLA teatteriensi-illassa Suomessa 31.8.2018.

Kuinka paljon yksi nuoruuden valinta voikaan painaa, kun se punnitaan koko elämän mitassa? RANNALLA kertoo Florencen ja Edwardin tarinan. Se on haikeansuloinen ja teräväkatseinen elokuva siitä, kuinka yhtenä hetkenä tehdyt tai tekemättömät asiat voivat muuttaa kokonaisen elämän. Tai kaksi. Sillä ainakaan rakkautta heiltä ei puuttunut.

Ian McEwanin menestysromaanin filmatisointi vie katsojat 1960-luvun alun Englantiin. Florence (Saoirse Ronan) ja Edward (Billy Howle) ovat nuoria, rakastuneita, vastanaineita ja häämatkalla meren äärellä Chesil Beachilla. Florence on kurinalainen viulisti, keskiluokkaisen perheen sopivaisuussäännösten keskellä kasvanut nuori nainen. Liberaali Edward on tuonut Florencen elämään tuulahduksen juovuttavasta vapaudesta ja uusista aatteista. Nuori pari saapuu Chesil Beachin rantatalolle rakkauden huumassa ja kiihkeän valmiina aloittamaan upean elämänsä. Paljon odotettu häämatka avaa kuitenkin oven onnen sijasta hämmennykseen ja äänteenlausumattomien toiveiden ja pelkojen ääreen. Ja päätökset, jotka nuoret tänä yhtenä kesänä haparoiden tekevät, muotoilevat uusiksi heidän koko tulevaisuutensa. Elokuvan käsikirjoitus on kirjailija McEwanin itsensä käsialaa.

Suomen elokuvasäätiön maahantuontituki 2018.

★★★★★ Etelä-Saimaa (TA)
"Ronan ja Howle tekevät hienot roolisuoritukset. Paljon elokuvan draamasta kehittyy siitä mitä jätetään sanomatta."

★★★★ Helsingin Sanomat (PA)
"Nyt saatiin brittiläistä laatudraamaa." - - "Rannalla oli pieni romaanisuuresta menetetystä mahdollisuudesta – nyt siitä saatiin moniaineksisempi elokuva."

★★★★ Eeva (KH)
"Tarinassa päästään pienin elein ihmiselämän kipupisteisiin. Ihmissuhteiden monimutkaisuus ja siitö huolimatta koettu rakkaus koskettavat. Elokuvan tunnelma ja ilmapiiri ovat hyvin nautinnollisia."

★★★★ Aamulehti (PE)
"Saoirse Ronan ja Billy Howle ovat vaikeissa rooleissa lujasti läsnä – aina yllättäviin loppukäänteisiin saakka. Ronan alkaa olla sukupolvensa tärkeimpiä näyttelijöitä, kun Rannalla tulee heti mainion Lady Birdin jälkeen."

★★★★ Ilta-Sanomat (TP)
"Ronanin ja Howlen hienojen roolitöiden kannattelema Rannalla on kuin Sovituksen pienimuotoisempi sisarelokuva. Molemmissa yhden päivän tunnekuohut muuttavat usean ihmisen elämän."

★★★★ Turun Sanomat (HWR)
"Rannalla-elokuvan on ohjannut esikoisenaan pitkän linjan brittiläinen teatteriohjaaja Dominic Cooke. Ohjaajan tausta näkyy. Rannalla on visuaalisesti hillitty, mutta sitäkin intensiivisempään näyttelijäohjaukseen perustuva mainio kamarinäytelmä."

★★★★ Savon Sanomat

★★★★ Uusimaa (JV)
"Saoirse Ronan ja Billy Howle tekevät mieleenpainuvaa työtä pääosissa. Pienet kosketukset, muistikuvat ja hahmojen luja kiinnittyminen hetkeen johtuu myös elokuvan klassisesti onnistuneesta leikkauksesta.Melodraamassa on sisäistä hehkua, jota erinomaisesti valittu klassinen musiikki luontevasti tukee. Elokuva on samanaikaisesti sekä etäinen että kiihkeä.Hienosti kontrolloitu ja ajatuksellinen elokuva ei missään vaiheessa nouse henkilöidensä ylitse, vaan pysyttelee taitavasti säädetyissä rajoissa."

★★★★ Film-O-Holic (EK)
"Dominic Cooke ja Ian McEwan ovat kuitenkin tavoittaneet keinot, jolla arkinen rakkaustarina saa metaforisen ulottuvuuden. Se tuo mieleen Andrew Haighin 45 vuotta (2015) tai Terence Daviesin Syvänsinisen meren (2011), joiden tavoin Rannalla uskaltaa pitäytyä pienimuotoisena tarinana ja kääntää sen vahvuudekseen."